Shiatsu massage

Shiatsu

Shiatsu vindt zijn oorsprong in China. Uiteindelijk werd het in Japan verder ontwikkeld. Aangezien de filosofie en vorm van Shiatsu ontstaan en ontwikkeld zijn in de Aziatische cultuur zijn er duidelijke verschillen met de westerse fysiotherapie en andere manuele behandelwijzen. Shiatsu wordt inmiddels ruim 50 jaar met succes in de westerse wereld toegepast.

Letterlijk betekent Shiatsu ‘vingerdruk’. Je zou het ook kunnen omschrijven als ‘communicatie door aanraking’. Behalve met de vingers wordt er ook druk uitgeoefend met de handen en duimen. Soms worden ook rekkingen toegepast. Alles gebeurd met aandacht en compassie. Shiatsu kan zowel op een futon op de vloer, als op een massagetafel gegeven worden. Tijdens de behandeling kun je (gemakkelijk zittende) kleding aanhouden. Als shiatsu therapeut oefen ik druk uit op bepaalde plaatsen (tsubo’s) op de meridianen (energiebanen). Zo worden eventuele blokkades opgeheven en de energie in de meridianen hersteld.

Effecten van Shiatsu zijn: lokale pijnbestrijding en een zeer diepe (spier)ontspanning die lang doorwerkt, met daarna meer energie. Het autonome zenuwstelsel wordt in balans gebracht. Het immuunsysteem wordt versterkt: zodoende kan Shiatsu ook preventief worden gebruikt

Shiatsu is zeer aangenaam tijdens de zwangerschap (vanaf 12 weken) Cliënten komen het liefst tot vlak voor de bevalling bij me omdat ze zoveel baat hebben bij Shiatsu.